Svijet
0

Ukrajinski premijer traži međunarodno posredovanje, predsjednik prijeti neposlušnima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ukrajinski proruski orijentirani premijer Viktor Janukovič apelirao je u četvrtak na međunarodno posredovanje, uz učešće austrijskog kancelara Alfreda Gusenbauera, kako bi se riješila politička kriza u Ukrajini.

"Odlučio sam da pozovem strane posrednike i posebno austrijskog kancelara Alfreda Gusenabauera. Austrija je neutralna zemlja koja ima kompetentne evropske pravnike", izjavio je Janukovič na konferenciji za štampu.

Kriza je počela u ponedjeljak odlukom prozapadno orijentiranog predsjednika Viktora Juščenka da raspusti parlament, čemu se suprotstavila proruska većina premijera Janukoviča.

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko najavio je međutim progon onih koji se ne budu pridržavali njegove uredbe o raspuštanju parlamenta.

Juščenko je za 27. maj najavio nove parlamentarne izbore ne bi li tako pobijedio premijera Viktora Janukoviča, iako on odbija sudjelovati na izborima.

Juščenkova popularnost pada zbog optužbi da je iznevjerio obećanja ukrajinske "narandžaste revolucije" koja ga je prije dvije godine dovela na vlast. Obećavao je da će uvesti Ukrajinu u Evropsku uniju i ljudima popraviti životni standard.

Protesti protiv odluke predsjednika Juščenka da raspusti parlament i dalje traju.

Sada su sve oči uprte u ustavni sud koji mora odlučiti o legalnosti te odluke.