"Traže se"
69

Ukrajinski obavještajci raspisali potjernice za ruskim političarima, među njima i Marija Zaharova

V. K.
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE)
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE)
Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) objavila je potjernice za brojnim ruskim zvaničnicima uključujući i glasnogovornike Ministarstva odbrane i Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije.

Potjernica je objavljena na zvaničnoj stranici Ministarstva unutrašnjih poslova, a za većinu zvaničnika je saopćeno da se traže po osnovu zadiranja u teritorijalni integritet i nepovredivost Ukrajine.

Prema ažuriranim podacima na stranici, Ukrajina je na potjernicu stavila direktora ruske obavještanje službe Aleksandara Bortnikova, šefa Državne dume Vjačeslava Volodina, načelnika Nacionalne garde Viktora Zolotova, ministra odbrane Sergeja Šojgua, predsjednicu Vijeća Federacije Valentinu Matvijenko, ali i glasnogovornicu ministarstva vanjskih poslova Rusije Mariju Zaharovu.

Jedna od potjernica SBU-a (Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine)
Jedna od potjernica SBU-a (Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine)

Lista uključuje i direktora vanjskoobavještajne službe Seregja Nariškina, sekretara Vijeća sigurnosti Nikolaja Patruševa i ministra unutrašnjih poslova Vladimira Kolokoltseva. Osim ministra odbrane Šojgua, na listi se našao i glasnogovornik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Kako pišu ukrajinski, ali i ruski mediji, Ukrajinska obavještajna služba traži oko 700 predstavnika ruskih vlasti, uključujući zastupnike, senatore, zvaničnike i članove Vijeća sigurnosti, a za većinu njih predviđena je zatvorska kazna.

Povodom potjernice oglasila se i sama Marija Zaharova koja je poručila kako Ukrajinska obavještajna služba primjenjuje metode kao pojedine terorističke skupine.

"Metode SBU-a sve više podsjećaju na ISIL i Al Kaidu. Nije ni čudo. Osnovni uzroci ovih pojava su isti", rekla je Zaharova.