Svijet
0

Ukrajinski ministar saobraćaja pronađen mrtav

NINA
Ukrajinski ministar saobraćaja Georgij Kirpa pronađen je sinoć mrtav u svom ljetnikovcu kod Kijeva, samo dan nakon predsjedničkih izbora održanih u toj zemlji, potvrdio je njegov glasnogovornik Eduard Zeniuk.

Iako još službeno ništa nije saopšteno, izvor u Ministarstvu unutrašnjih poslova naveo je da je možda Kipra (58) izvršio samoubistvo, javila je ruska agencija Interfax, čije pisanje su prenijele zapadne agencije.

Kijevska televizija "Kanal 5" javila je da je ministar nađen mrtav s prostrijelnim ranama i da je pored njega pronađen pištolj, prenijela je ruska agencija Itar Tass.

Tu informaciju je kasnije potvrdio i Kirpin glasnogovornik, ali je policija odbila saopštiti bilo šta jer je u toku istraga.

Ministar Kirpa bio je u bliskim odnosima s odlazećim predsjednikom Leonidom Kučmom i svojevremeno je spominjan kao mogući kandidat na predsjedničkim izborima koji su ponovljeni u nedjelju, naveo je Reuters.

Prema posljednjim službenim podacima, lider oporbe Viktor Juščenko siguran je pobjednik predsjedničkih izbora jer je za njega glasovalo 52,07 posto birača dok je za njegovog protivnika, aktualnog premijera Viktora Janukoviča glasovalo 44,13 posto Ukrajinaca.

Oporba je optuživala Kirpu da je organizirao prijevoz rudara od istočnog industrijskog centra Donjecka do Kijeva da bi pružili podršku Janukoviču na kontramitingu oporbi u glavnom gradu, što su vlasti demantirale.