Napravili proboj
87

Ukrajinski komandant bijesan zbog ruskog napredovanja kod Harkova: "Samo su ušli, to je izdaja"

V. K.
Kretanje ruskih trupa kod Harkova
Kretanje ruskih trupa kod Harkova
Komandant ukrajinske specijalne izviđačke jedinice Denis Jaroslavski komentirao je za BBC proboj ruskih trupa u blizini Harkova te je rekao kako je takav razvoj događaja nedopustiv.

Iako su ruske trupe ostvarile manje proboje od granice prema Harkovu, to je bio dovoljan znak za uzbunu u Kijevu, a komandant Jaroslavski nije krio razočarenje ovakvim razvojem događaja.

"Nije bilo prve linije odbrane. Vidjeli smo to. Rusi su samo ušli. Samo su ušli, bez miniranih polja", rekao je on.

On je novinarima BBC-ja pokazao snimak dronom na kojem se mogu vidjeti kolone ruskih trupa koje prelaze granice bez otpora.

"Odbrane nije bilo. Ili je to bio čin nemara ili korupcija. To nije bio neuspjeh. To je bila izdaja", naveo je.

Također, izrazio je bojazan da bi se određeni dijelovi Harkovske regije mogli vratiti pod kontrolu ruske vojske.

"Vjerujem da će ruske snage pokušati da se fokusiraju na istok i zauzmu cijeli Donbas. Rusija pokušava iskoristiti ukrajinske slabosti na frontu od 1.000 kilometara. U Harkovu su našli jednu. Naravno da sam ljut. Kada smo se borili za ovu teritoriju 2022. godine, izgubili smo hiljade ljudi. Riskirali smo svoje živote. Sada, zato što neko nije izgradio utvrđenja, opet gubimo ljude", zaključio je komandant.

O dešavanjima u Harkovu ranije se oglasio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji je rekao da se borbe odvijaju u nizu sela u sjeveroistočnoj regiji Harkova, dok se ruske snage pokušavaju probiti preko granice.

Tokom noćnog obraćanja Zelenski je također rekao da se odvijaju žestoke bitke u brojnim dijelovima regije Donjeck prema jugoistoku. Kazao je da se odbrambene bitke odvijaju uz velike dijelove granice u Harkovu, gdje su ruske snage pokrenule veliki oružani proboj u petak.

"Postoje sela koja su de facto pretvorena iz 'sive zone' u 'zonu neprijateljstava'", rekao je predsjednik Ukrajine.