Ratni zločin
0

Ukrajinska vlada: Rusi šalju civile kroz minska polja kako bi pronašli sigurne rute

B. H.
Minsko polje u blizini Harkiva (Foto: EPA-EFE)
Minsko polje u blizini Harkiva (Foto: EPA-EFE)
Ruske snage su navodno koristile civile kako bi pronašle sigurne rute kroz ukrajinska minska polja kako bi došle do ukrajinskih položaja, izvijestio je u nedjelju Nacionalni centar otpora ukrajinske vlade.

Osim što ruske snage rizikuju živote civila kako bi osigurale vlastitu sigurnost, u izvještaju se dalje dodaje da bjeloruske trupe također šalju iranske i pakistanske izbjeglice na granice Ukrajine kako bi pronašle ranjiva područja na njihovoj zajedničkoj granici.

To se radi u korist ruskih trupa koje mogu proći u Ukrajinu iz Bjelorusije, saveznice Rusije. Oboje, primjećuje Nacionalni centar otpora, predstavljaju još jedan ratni zločin ruskih snaga.

Ipak, Ukrajina se također suočila s međunarodnim osudama zbog upotrebe mina u pokušaju obrane svojih granica od ruskih trupa . Human Rights Watch pozvao je Ukrajinu da istraži optužbe da je njezina vojska upotrijebila hiljade protupješačkih mina u i oko grada Iziuma u regiji Donbas kada su ga okupirale ruske trupe.

"Human Rights Watch dokumentirao je korištenje PFM mina u devet različitih područja u i oko grada Iziuma i potvrdio 11 civilnih žrtava od tih mina. Sva područja bila su blizu mjesta gdje su u to vrijeme bile pozicionirane ruske vojne snage, što sugerira da su oni bili meta", navodi se u izvještaju

PFM je raspršujuća protupješačka mina, koja se obično naziva "leptir mina". Ruske snage također su više puta optužene za postavljanje protupješačkih mina širom Ukrajine od početka invazije 24. februara 2022. godine

Korištenje protupješačkih mina predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava budući da one ne razlikuju borce i civile, istakao je Human Rights Watch.

Ukrajina je iz 1997. potpisala Konvenciju o zabrani upotrebe, gomilanja, proizvodnje i prijenosa protupješačkih mina te o njihovom uništavanju. Zamjenik ukrajinskog ministra odbrane također je zanijekao korištenje protupješačkih mina tokom rata.

"Ruske snage su u više navrata koristile protupješačke mine i počinile zločine širom zemlje, ali to ne opravdava ukrajinsku upotrebu tog zabranjenog oružja", zaključuje se u izvještaju.