Udarac za Rusiju
82

Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije prekinula odnose s Moskvom

F. H.
Pravoslavni vjernici u Ukrajini većinski pripadaju jednoj od dvije Crkve
Pravoslavni vjernici u Ukrajini većinski pripadaju jednoj od dvije Crkve
Vijeće Ukrajinske pravoslavne crkve-Moskovske patrijarišije, koja je bila lojalna Moskvi, izrazilo je nezadovoljstvo stavovima sebi nadređenog moskovskog patrijarha Kirila o ratu u Ukrajini i usvojilo amandmane koji znače nezavisnost ove crkve.
Osim toga iz ove crkve su predložili da se započnu razgovori sa Pravoslavnom crkvom Ukrajine.

Vijeće Ukrajinske pravoslavne crkve- moskovska patrijaršije osudilo je kršenje božije naredbe "Ne ubij" i izrazilo neslaganje sa stavovima patrijarha Moskve i čitave Rusije, Kirila o ratu u Ukrajini.

Kako stoji u saopćenju objavljenom na Facebooku, vijeće ove crkve je prihvatilo amandmane na povelju o upravljanju u kojima se navodi kompletna nezavisnost i autonomiju Ukrajinske pravoslavne crkve.

Pravoslavni vjernici u Ukrajini su podijeljeni u pripadnosti između dvije crkve. Većina pripada Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi koja je osnovna krajem 2018. godine, a od ekumenskog patrijarha Konstantinopolja priznata 5. januara 2019. godine.

Ova crkva je nastala ujedinjavanjem do tada od ostalih crkava nepriznatih Ukrajinske pravoslavne crkve - Kijevska patrijaršija, Ukrajinske autokefalne pravoslavne crkve i nekih dijelova do tada jedine priznate Ukrajinske pravoslavne crkve - Moskovske patrijaršije.

Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi- Moskovske patrijaršije pripada oko 25 posto ukrajinskih pravoslavaca i smatrano je da je pod jakim uticajem Rusije. Kijevski mitropolit iz ove crkve je 24. februara izjavio da ruski napad nema opravdanje ni od Boga ni od ljudi te pozvao sve da budu hrabri i pokažu ljubav ka domovini.