Ciljali terminal
21

Ukrajinci su otišli korak dalje: Prvi put od početka rata dronovima su napali Sankt Peterburg

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prvi put od početka rata u Ukrajini Ukrajinci su izvršili napad na područje Sankt Peterburga u Rusiji, tačnije Lenjingradske oblasti.

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je kako su u noći 18. januara sistemi protivzračne odbrane oborili ukrajinski dron iznad Moskovske oblasti i presreli bespilotnu letjelicu ukrajinskih snaga iznad Lenjingradske oblasti.

"Od početka rata u Ukrajini, Ministarstvo odbrane nije prijavljivalo presretanje dronova iznad Lenjingradske oblasti", piše Kommersant.

Kako je objavljeno na Telegramu, Ukrajinci su na područje Sankt Peterburga lansirali dvije bespilotne letjelice, a cilj je bio naftni terminal na ovom području.

"Napad na Petrogradski naftni terminal izvela je bespilotna letjelica koja je nosila tri kilograma eksploziva. Nije bilo štete i niko nije povrijeđen. Ostaci letjelice pronađeni su na terminalu u obližnjem Finskom zaljevu", rekao je zvaničnik grada.

Inače, Petrogradski terminal predstavlja najveći ruski izvozni objekat na Baltičkom moru.

Ukrajinska vojska ranije je izvršila nekoliko napada bespilotnim letjelicama na području Rusije, a najviše uspjeha imali su u pograničnom području Belgoroda, ali i u Moskvi gdje su letjelice nanijele štetu na nekoliko objekata.