Svijet
1

Ukrajina: Kličko optužio predsjednika Janukoviča da ne želi pronaći rješenje

Anadolija
Vitalij Kličko (Foto: EPA)
Vitalij Kličko (Foto: EPA)
Lider opozicione stranke Udar u Ukrajini Vitalij Kličko kazao je da predsjednik te zemlje Viktor Janukovič bježi od poduzimanja konkretnih akcija i želi da pomoću Parlamenta ovu situaciju napravi bezizlaznom.

Nakon što u Parlamentu nije dobio podršku za povratak Ustava iz 2004. godine, Vitalij Kličko sastao se sa predsjednikom Janukovičem. Nakon sastanka sa Janukovičem, u izjavi za medije Kličko je rekao da će biti potrebno da prođu mjeseci dok predsjednik ne izmijeni ustav, te da taj proces treba provoditi u pravnom području. On je kazao da se Ukrajina nikada nije našla u ovakvoj situaciji, te da trenutne probleme treba riješiti u što kraćem roku.

"Predsjednik ne želi riješiti probleme, a situacija se usložnjava svakim danom. Zbog neodgovornosti drugih, ova država tjera narod na sve radikalnije poteze. Predsjednik Janukovič bježi od poduzimanja konkretnih aktivnosti u rješavanju političke krize i pomoću Parlamenta želi ovu situaciju načiniti bezizlaznom", rekao je Kličko.

Zbog prevarantskog stava vlade i pregovora, Kličko je kazao kako njegova partija traži visoke međunarodne posrednike, koji će prisustvovati pregovorima. On je dodao da će napetost među narodom rasti sve dok se bude produžavao pronalazak rješenja, te da je potrebno u što kraćem roku poduzeti potrebne korake.