Svijet
0

Ukrajina: Juščenko ponudio Vitaliju Kličku mjesto zamjenika premijera

SRNA
Vitalij Kličko (Foto: AFP)
Vitalij Kličko (Foto: AFP)
Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko ponudio je dvojici lidera opozicije mjesta u Vladi, saopšteno je na internet stranici ukrajinskog Predsjedništva.

U saopštenju se navodi da je bivšem ministru ekonomije Arseniju Jatsenjuku ponuđena funkcija premijera, a Vitaliju Kličku mjesto zamjenika premijera zaduženog za humanitarna pitanja.

Juščenko se sa predstavnicima opozicije sreo radi razgovora o okončanju političke krize. "Ukoliko bi Jatsenjuk prihvatio funkciju premijera, predsjednik je spreman da prihvati ostavku Vlade Mikole Azarova", ističe se u saopštenju.

Sastanak je organizovan nakon što su demonstranti upali i na kratko okupirali zgradu Ministarstva energetike u Kijevu, a protesti nastavljeni u gradovima širom Ukrajine.

Demonstracije su prvobitno počele zbog odluke Vlade Ukrajine da odustane od predloženog Sporazuma o pridruživanju i trgovini sa EU. Međutim, demonstranti su kasnije proširili proteste zbog, kako navode, rasprostranjene korupcije u državnim strukturama i zloupotrebe službenih položaja.

Kriza u Ukrajini eskalirala je ove sedmice, kada su prijavljeni prvi smrtni slučajevi u protestima, koji su počeli prije dva mjeseca. Prema pojedinim izvještajima, tokom protesta poginula su četiri demonstranta i policajac.

Opozicija tvrdi da su za smrt demonstranata odgovorni pripadnici policije ili snajperisti, ali vlasti negiraju optužbe.