Svijet
352

Ukrajina: Demonstranti upali u zgradu i brutalno napali policiju

Klix.ba
Ukrajinski demonstranti su upali danas u zgradu policije u Vinnitsi gdje su brutalno napali tamošnje policajce, javio je ukrajinski Kanal 5.

Policija nije mogla spriječiti njihov ulazak i razbijanja u zgradi, a demonstranti su tražili ostavke regionalnih lidera u Vinnitsi.

S druge strane u gradu Odesa nekoliko hiljada građana je izašlo na ulice tražeći od vlade da stabilizira stanje u zemlji. Demonstranti su se okupili blizu sjedišta lokalne vlasti tražeći da se zaustave demonstracije u Kijevu. Sa sobom su nosili transparente na kojima je pisalo "Zaustavite Maidan" (Maidan je glavni trg u Kijevu na kojem se održavaju protesti protiv vlade) i "Zaustavite državni udar". Nikolaj Skorik, šef gradske uprave u Odesi, je uvjeren da u tom gradu neće biti nereda, jer tamošnji građani podržavaju ukrainsku vladu i predsjednika Viktora Juščenka.

U međuvremenu u Kijevu su se smirili neredi i međusobna razmjene sile između demonstranata i policije. U nekim drugim gradovima više hiljada ljudi je na ulicama, jedni podržavaju vladu i predsjednika, a drugi opoziciju.