Lokalni izbori
0

Ujedinjena Rusija osvojila većinu u tri regije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Stranka Ujedinjena Rusija na lokalnim izborima je osvojila većinu mjesta u tri regionalna parlamenta i potvrdila svoju stabilnu poziciju, pokazuju preliminarni rezultati izbora održanih u nedjelju, prenose ruski mediji.

Na izborima održanima u 76 regija prema tvrdnjama vlasti nije bilo nepravilnosti, ali opozicija tvrdi da su zabilježena kršenja izbornih pravila.

Prema preliminarnim rezultatima, Ujedinjena Rusija je osvojila većinu mjesta u tri regionalna parlamenta – u Moskvi, Marij Elu i Tuli, dok su komunisti druga najjača stranka u ta tri parlamenta.

Liberalno-demokratska stranka prešla je izborni prag od sedam posto u Marij Elu i Moskvi i očekuje se da će ući i u regionalni parlament Tule.

Tokom izbora u nedjelju širom zemlje red je održavalo oko 75.000 policajaca i 3.000 pripadnika ministarstva unutarnjih poslova.

Birališta su bila otvorena za oko 30 miliona birača u 76 ruskih regija, među kojima u Moskvi, sjevernokavkaskim republikama Čečeniji i Ingušetiji, Republici Marij El u regiji Volge i središnjoj oblasti Tuli.