Francuska
0

Uhapšen ruandski doktor optužen za genocid

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ruandski doktor tražen pod optužbama za genocid i ratne zločine uhapšen je u Francuskoj, saopćila je u četvrtak policija.

Sosthene Munyemana (45), koji je radio osam godina u bolnici u Bordeauxu, negira te optužbe.

Njegovo hapšenje na osnovu potjernice iz Ruande uslijedilo je nekoliko sedmica nakon što su Francuska i Ruanda obnovile diplomatske odnose.

Francuska je odbila svaki njegov zahtjev za azilom podnesen 2008., tvrdeći kako postoje "ozbiljni razlozi" da se sumnja u njegovu umiješanost u ratne zločine, javio je AFP.

Oko 800.000 Tutsija i umjerenih Hutua ubijeno je u 100-dnevnom masakru 1994. godine.

Munyemana je oslobođen uz kauciju, ali se mora javljati pravosudnim zvaničnicima dok se ne zakaže datum suđenja.

On je bio nekoliko godina na Interpolovoj listi traženih osoba.

Hapšenje je uslijedilo nekoliko sedmica nakon što je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner prvi put posjetio Ruandu otkako su diplomatske veze obnovljene u novembru.

Odnosi između Pariza i Kigalija godinama su bili loši ali su prekinuti 2006. nakon što je francuski sudija optužio predsjednika Paula Kagamea i nekoliko ostalih zvaničnika da stoje iza ubistva ruandskog Hutu predsjednika Juvenala Habyaremane 1994.

Obaranje njegovog aviona izazvalo je genocid 1994. godine.

Onima koji su osumnjičeni da su najodgovorniji za ubistva sudi se pred Međunarodnim krivičnim sudom za Ruandu (ICTR) sa sjedištem u tanzanijskom gradu Arushi.