U centru Rusije
0

Uhapšen osumnjičeni za pokušaj atentata na ruskog propagandistu: Priznao da radi za Ukrajinu

I. M.
Foto: Istražni komitet Ruske Federacije
Foto: Istražni komitet Ruske Federacije
Istražni komitet Ruske Federacije je objavio da je jedan muškarac uhapšen zbog sumnje da je umiješan u pokušaj atentata na poznatog ruskog pisca i propagandistu Zahara Prilepina.

Oni su saopštili da je priveden Aleksandar Permjakov koji je tokom ispitivanja priznao da je djelovao po uputama ukrajinskih specijalnih službi.

“Istražitelji ruskog istražnog komiteta provjeravaju Aleksandra Permjakova na umiješanost u pokušaj atentata na Zahara Prilepina. Osumnjičeni je priveden, tokom ispitivanja svjedoči da je djelovao po uputama ukrajinskih specijalnih službi. Istražitelji ruskog istražnog komiteta će nastaviti sa ispitivanjem Permjakova. Vještaci su mu uzeli briseve sa ruku i odeće da bi odredili i izvršili vještačenje”, navodi se u izvještaju.

Iz komiteta navode da je na putu koji se kretao automobil Zahara Prilepina, Permjakov podmetnuo eksplozivnu napravu, koju je aktivirao sa male udaljenosti. Nakon toga je pobjegao sa lica mjesta, ali su ga pripadnici policije priveli kada je izašao iz šume u drugom naselju.

Danas su ruski mediji objavili informaciju da je eksplodirao automobil Prilepina. Osoba koja je vozila automobil poginula, a sam Prilepin je bio teško povrijeđen. Hitno je prebačen u bolnicu u Nižnjem Novgorodu gdje će uskoro biti operisan, a sada, kako javljaju mediji, van je životne opasnosti.

Prilepin je poznati ruski pisac i propagandist koji od 2014. podržava separatiste koje podržava Rusija na okupiranim područjima Donbasa i aktivno zagovara rat. U januaru je objavljeno da je Prilepin "potpisao ugovor s Nacionalnom gardom Rusije" i "otišao se boriti u Ukrajinu".