SAD
0

Ubrzo odluka o obnovi izraelsko-palestinskih pregovora

FENA
Philip Crowley
Philip Crowley
Izrael i Palestinci bliži su nego ikada odluci da obnove direktne mirovne pregovore, izjavio je u četvrtak glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley.

"Mislimo da smo vrlo, vrlo blizu odluke da strane uđu u direktne pregovore. Ima još detalja na kojima se radi", rekao je Crowley na konferenciji za medije. On nije mogao iznijeti više pojedinosti o tome.

Crowley je rekao da je američka državna tajnica Hillary Clinton o tome razgovarala s palestinskim premijerom Salamom Fayadom, šefom jordanske diplomatije Nasserom Judehom i bivšim britanskim premijerom Tonyjem Blairom, koji je predstavnik bliskoistočnog diplomatskog kvarteta, koji čine SAD, Rusija, Evropska unija i Ujedinjeni narodi.

Agencija Associated Press prenosi izjavu neimenovanih dužnosnika State Departmenta kako postoji plan da "kvartet" i SAD izdaju dva posebna saopćenja, s pozivom na obnovu pregovora početkom idućeg mjeseca u SAD-u ili Egiptu.

Izraelci i Palestinci bi zatim taj poziv prihvatili, a do toga bi moglo doći već u petak ili subotu, prenosi AP.

"Vjerujemo da ako dođemo da tačke do koje se nadamo da ćemo doći, da će članovi 'kvarteta' iskazati podršku procesu. Mi ćemo iskazati podršku", rekao je američki glasnogovornik Crowlwy i dodao da se dotle još nije došlo.

"Želimo biti sigurni da su strane ispravno razumjele oko čega su se usaglasile", rekao je Crowley.