Svijet
0

Ubica nizozemskog reditelja Thea Van Gogha osuđen na doživotnu kaznu

NINA
Sud u Amsterdamu osudio je danas na doživotnu kaznu Mohammeda Bouyerija, marokanskog podrijetla, zbog ubistva nizozemskog reditelja Thea Van Gogha.

Bouyeri (27) je ubio Van Gogha poznatog po kritikama islama i multikulturnog društva 2. oktobra 2004, dok je reditelj vozio bicikl u jednoj od prometnih amsterdamskih ulica.

"Teroristički atentat na Thea van Gogha izazvao je u nizozemskom društvu osjećanje velikog straha i nesigurnosti", izjavio je predsjednik suda Udo Willem Bentinck i dodao da je Bouyeri tokom suđenja izjavio da bi učinio ponovno isto ako bi mu se ukazala šansa, prenijele su agencije.

Sudac Bentinck rekao je da je doživotna robija jedina odgovarajuća kazna za zločin koji je, kako mnogi smatraju, potkopao nizozemsku demokraciju i njen politički sistem.

Bouyeri, kome je izrečena najoštrija moguća kazna za ubistvo koje je zaprepastilo zemlju, nije pokazao nikakve emocije kada se rukovao s advokatom nakon izricanja presude. On je na suđenju priznao da je ubio reditelja u ime radikalnog islama, naveo je AFP.

Sudac Bentinck je rekao da je tročlano sudsko vijeće zaključilo da ne postoji mogućnost da se Bouyeri vrati u društveni život jer je pokazao da nema savjesti i zbog toga što vjerojatno nikada ne bi promijenio svoja ekstremna shvaćanja.