Libija
0

U zračnom napadu u Misrati uništene cisterne s gorivom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U zračnom napadu libijskih snaga u gradu Misrati protekle noći uništene su četiri velike cisterne s gorivom, a požar koji je izbio zahvatio je još četiri, saopćio je glasnogovornik pobunjenika.

Libijske snage su koristile male avione koji se uobičajeno koriste za zaprašivanje u napadu u Kasr Ahmedu, blizu luke, rekao je danas glasnogovornik Ahmed Hasan agenciji Reuters.

"Četiri cisterne su u potpunosti uništene i izbio je veliki požar koji je sada zahvatio druge četiri (cisterne). Ne možemo da ga ugasimo jer nemamo odgovarajuću opremu", rekao je glasnogovornik.

"Sada će se grad suočiti s velikim problemom. One su bile jedini izvor goriva za grad. Te cisterne su trebale osigurati dovoljno goriva gradu za naredna tri mjeseca", kazao je Hasan i dodao da su pobunjenici obavijestili NATO o avionima prije napada, ali da nisu dobili odgovor.

Misrata je posljednji grad na istoku Libije koji se još nalazi pod kontrolom pobunjenika. U tom gradu, koji se više od dva mjeseca nalazi pod opsadom, vođene su neke od najžešćih borbi između snaga lojalnih libijskom lideru Moameru Gadafiju i pobunjenika.