Svijet
0

U utorak nastavak suđenja Gotovini

FENA
U utorak se pred Haškim sudom (ICTY) nastavlja suđenje trojici hrvatskih generala, Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženih da su zajedno s najvišim hrvatskim političkim i vojnim dužnosnicima predvođenim bivšim predsjednikom Franjom Tuđmanom sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj u akciji Oluja bio etnički očistiti dijelove Hrvatske koji su tada bili pod kontrolom pobunjenih Srba.

Haško suđenje generalima Gotovini (52), Čermaku (58) i Markaču (52), počelo je 11. ožujka ove godine, šest i pol godina nakon podizanja prve optužnice u predmetu, uvodnim riječima tužiteljstva.

Suđenje vodi tročlano sudsko vijeće kojem predsjeda stalni sudac Haškog suda Nizozemac Alphons Orie, a uz njega su i zimbabveanska sutkinja Elizabeth Gwaunza te latvijski sudac Uldis Kinis.

Generala Gotovinu zastupaju američki odvjetnici Luka Mišetić, Greg Kehoe i Payam Akhavan, generala Čermaka Britanci Stephen Kay i Andrew Cayley, a generala Markača zagrebački odvjetnik Goran Mikuličić i Amerikanac Tomislav Kuzmanović.

"Ovo suđenje proizlazi iz prisilne eliminacije krajiških Srba iz Hrvatske, uništenja njihove zajednice u kolovozu 1995. kao i uloga i odgovornosti trojice generala u Hrvatskoj vojsci u tom procesu", kazao je na početku uvodnih riječi tužitelj Alan Tieger.

Trojica generala optuženi su za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom u vrijeme Oluje. Na svojim prvim pojavljivanjima pred Haškim sudom izjasnili su se da se ne osjećaju krivima.