Novi uslovi
0

U unutrašnjosti grčkih ugostiteljskih objekata moći će biti samo vakcinisani

B. R.
U Grčkoj nova pravila za boravak u ugostiteljskim objektima (Foto: EPA-EFE)
U Grčkoj nova pravila za boravak u ugostiteljskim objektima (Foto: EPA-EFE)
Samo vakcinisani protiv koronavirusa moći će boraviti u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata u Grčkoj. To znači da svi oni koji žele biti u unutrašnjosti, morat će predočiti dokaz da su vakcinisani.

Gosti u unutrašnjosti objekata morat će isključivo sjediti, dok za boravak u ljetnoj bašti neće biti potreban dokaz o vakcinaciji ili negativan test na koronavirus. Ovakva pravila će na snazi biti najmanje do augusta ove godine.

"Ključno je da ne ostavimo dojam da gubimo kontrolu nad pandemijom, a kako bi naša turistička industrija mogla i dalje normalno raditi. Tok grčke ekonomije će ovisiti o tome koliko se dobro pridržavamo epidemioloških mjera i koliko dobro kontrolišemo pandemiju", rekao je ministar razvoja Adonis Georgiadis.

Dostupna je i aplikacija COVID FREE GR kojom se može skenirati Evropski digitalni certifikat o vakcinaciji, rezultat PCR ili brzog testa. Poslodavcima iz privatnog i javnog sektora je dato pravo da radnike pitaju da li su vakcinisani.

I grčka vlast je zabrinuta zbog povećanja broja onih koji su zaraženi delta sojem koronavirusa, a koji je prvi put registrovan u Indiji. Do sada je vakcinisano 41 posto od ukupnog broja stanovnika ove zemlje. Turistima je potrebna potvrda da su vakcinisani ili negativan PCR test da bi mogli ući u državu.

U Grčkoj je jučer registrovano još 2.065 osoba pozitivnih na koronavirus i 10 preminulih koji su bili zaraženi ovim virusom. Od početka pandemije evidentirane su 440.872 osobe pozitivne na ovaj virus, a preminulo je 12.802 ljudi.

Ministar zdravstva Vassillis Kikilias je izjavio da će do 16. augusta svo osoblje staračkih domova morati biti vakcinisano najmanje jednom dozom vakcine. Do 1. septembra najmanje jednom dozom morat će biti vakcinisani zdravstveni radnici u svim bolnicama, klinikama i dijagnostičkim centrima. Oni koji ovo budu odbili neće moći raditi i neće biti plaćeni. Klinike koje budu prekršile ovu obavezu bit će kažnjene sa 50.000 eura, prenosi agencija Reuters.