Svijet
0

U sukobima u Afganistanu ubijeno više od 50 talibana

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Koalicione snage pod američkim vodstvom i afganistanske trupe borile su se s pobunjenicima u južnom Afganistanu ostavljajući više od 50 ubijenih talibana, saopćila je koalicija u četvrtak.
"Koalicijska zračna podrška izbacila je dvije bombe na objekte s najvećom koncentracijom pobunjenika. U oba objekta došlo je do značajnih sekundarnih eksplozija jer su velike količine eksplozivnog materijala bile u svakom od njih", navodi se u saopćenju.

Više od 50 talibana ubijeno je a brojni drugi su ranjeni, saopćila je koalicija.

Sukob se desio u selu Musa Qala, gdje je prošle godine postignut mirovni sporazum s lokalnim starješinama koji su praktično predali kontrolu talibanskim borcima.
Dvanaestosatna bitka koja je okončana je u četvrtak ujutro imala je za cilj 16 objekata iz kojih su pobunjenici napadali vojnike u pokrajini Helmand, navodi koalicija u saopćenju.

Pobunjenici koriste selo i okolno područje kao lansirnu rampu za pokretanje napada protiv afganistanskih i stranih trupa.

"Oni koriste Musa Qalu kao bazu za podršku i vjeruje se da će oni ostati i braniti to područje umjesto njihove normalne taktike 'udari i bježi'", saopćila je koalicija.

Koalicijski vojnik slomio je ruku tokom sukoba, navodi se u saopćenju.



Nasilje je u naglom porastu u Afganistanu u posljednja dva mjeseca. Više od 3.500 ljudi, većinom militanata, ubijeno je u nasilju povezanom s pobunom u ovoj godini, sudeći po brojkama Associated Pressa prikupljenim od zapadnih i afganistanskih zvaničnika.