Pakistan
0

U sukobima s vojskom ubijen 21 taliban i pet vojnika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pakistanska vojska je potvrdila da je u petak ubila 21 pobunjenika i izgubila pet svojih ljudi u sukobima u plemenskoj regiji, uporištu talibana povezanih s Al-Qaidom na sjeverozapadu Pakistana.

Talibani su u noći osvojili jedan vojni položaj u regiji Orakzai, pa su se vojnici morali boriti da ga ponovo osvoje, navodi se u saopćenju vojske.

Do sukoba je došlo nekoliko sati nakon što je u dva zračna napada u četvrtak ubijeno 15 pobunjenika u Orakzaiju i još 15 pobunjenika u plemenskoj regiji Khurram istog dana, saopćila je vojska, a prenio AFP.

Orakzai je jedno od uporišta pakistanskih talibana koji su se zakleli na vjernost Al-Qaidi i odgovorni su za val od više od 360 samoubilačkih napada i napada talibanskih jedinica u kojim je ubijeno 3.100 osoba u cijeloj zemlji za dvije i po godine.

Agencija Reuters javlja da je neimenovani paravojni dužnosnik potvrdio kako je došlo do sukoba u kome je možda ubijeno 30 pobunjenika.

Napadi su postali brojniji u oblasti Orakzai, jednoj od sedam pakistanskih plemenskih područja kod granice s Afganistanom.

Smatra se da je ta oblast uporište vođe pakistanskih talibana Hakimullaha Mehsuda, za koga se vjeruje da je ubijen u januaru u Južnom Waziristanu u napadu američke bespilotne letjelice.

Usprkos dvjema velikim ofanzivama pakistanskih snaga sigurnosti prošle godine, kada su talibanski pobunjenici izgubili kontrolu nad velikim teritorijima, bombaški napadi su se nastavili donoseći veliki broj žrtava.