Bruxelles
0

U sukobima mladih i policije 43 uhapšenih

FENA
Četrdeset i tri osobe su uhapšene u noći s petka na subotu u jednom kvartu u Bruxellesu naseljenom pretežno imigrantskim stanovništvom, saopćila je policija.

To je bila druga noć incidenata u kvartu Molenbeek Saint-Jean, jednoj od 19 briselskih općina najsiromašnoj u Belgiji koja broji najveći broj imigranata uglavnom marokanskog porijekla.

Od 43 uhapšene osobe, tri su uhapšene zbog udaranja policajaca, bacanja kamenja na policijska vozila i nošenja oružja, izjavio je za agenciju AFP Johan Berckmans, policijski glasnogovornik u zoni Molenbeeka.

U noći s petka na subotu, devet policajaca je ranjeno, a 10 policijskih vozila oštećeno u sukobima s mladim ljudima u istom kvartu.

Do incidenata je došlo kada je policija htjela da provjeri identitet jednog maloljetnika. On se pobunio pa je odveden u policijsku stanicu. Tu se okupilo šezdesetak osoba, među kojim su bili i članovi mladićeve porodice koji su počeli da bacaju razne predmete na policajce. Nemiri su zatim izbili u drugom dijelu Molenbeeka.