Sve zbog boje kose
0

U Rusiji pretučene tinejdžerke zbog sumnje da su pripadnice LGBTQ populacije

L. S.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
U ruskom gradu Minusinsku hospitalizovane su dvije tinejdžerke nakon što ih je mladić napao i udarao zbog nekonvencionalnih frizura, odnosno sumnje da su pripadnice LGBTQ populacije.

Snimci sigurnosnih kamera pokazuju kako mladić prilazi i udara jednu od djevojaka koje su sjedile za stolom u kafiću. Nakon toga pri izlasku iz kafića mu prilazi druga djevojka koja je također sjedila za stolom te i njoj napadač uzvraća jakim udarcem.

Sukob je izbio kada su se 16-godišnji mladić i njegov stariji prijatelj sukobili sa devojkama koje su obje učenice obližnje umetničke škole, a sve zbog njihovih kratkih frizura, od kojih je jedna bila ofarbana u plavo.

Upitali su ih da li su dječaci ili djevojčice, na što su one odgovorile da se to njih ne tiče.

Obje djevojke su navodno hospitalizovane sa potresima mozga, dok je jedna od njih zadobila slomljeni nos i jagodičnu kost.

Napad se dogodio usred oštrog konzervativnog zaokreta ruskog rukovodstva koji se ubrzao od invazije na Ukrajinu i mjesecima nakon što je zemlja zabranila takozvani međunarodni LGBTQ javni pokret kao ekstremistički.

"Mislim da nismo ovo zaslužili samo zbog svog izgleda. Plašim se za druge tinejdžere koji žive u istom gradu i istom svijetu kao ovi ljudi", poručila je jedna od žrtava na snimku iz bolničkog kreveta.

Policija je pokrenula krivični slučaj nasilnika, rekao je lokalni tužilac za Vzglyad Info. Naznačio je da je identitet 16-godišnjeg napadača utvrđen, ali nije rekao da li je priveden, prenosi The Moscow Times.