Svijet
0

U Rusiji 21 osoba umrla u 24 sata u valu hladnoće

FENA
U Rusiji u valu hladnoće umrla je 21 osoba u 24 sata, a došlo je i do prekida snabdijevanja električnom energijom i pucanja kanalizacije, piše u srijedu ruska štampa.

U Rusiji je, piše štampa, "kraj svijeta" zbog vala hladnoća koji je pogodio cijelu teritoriju te zemlje, koji nije poštedio čak ni južne regije, gdje je klima tradicionalno blaga.

"Dvadeset i jedna osoba se smrzla u Rusiji u posljednja 24 sata, a 271 je zatražila medicinsku pomoć, 147 od njih su hospitalizirane", saopćila je državna agencija Ria-Novosti, pozivajući se na medicinske izvore.

Ukupno 45 osoba je umrlo od hladnoće u Rusiji od početka zime, prema istim izvorima.

"Kraj svijeta je došao u Rusije prije nego što je predviđen", piše u srijedu državni list Rossiiskaia gazeta.

Od prošle sedmice temperature ne prestaju da padaju širom zemlje, spuštajući se do minus 20 stepeni u Moskvi, a oko minus 47 stepeni u velikim gradovima zapadnog Sibira, Novosibirsku, Tomsku, Omsku i Barnaulu, dok u Magadanu, na ruskom Dalekom istoku, posljednjih dana živa ostaje ispod minus 50 stepeni.

Prekidi u snabdijevanju el. energijom, vodom i grijanjem koje je uzrokovala hladnoća, zabilježeni su u Samari (regija Volge), Novosibirsku, Saratovu (na jugoistoku) i Ufi (na jugu Urala), saopćilo je ministarstvo za hitne situacije.

Jug zemlje je također zahvaćen hladnoćom.

Ova "ekstremna hladnoća" će trajati najmanje "do petka", saopćio je Ruski meteorološki centar.