Svijet
0

U pritvoru pet osumnjičenih za ubistvo Benazir Bhutto

FENA
Pet islamista, povezanih s Al-Qaidom, optuženo je pred protuterorističkim tribunalom u četvrtak u Pakistanu zbog umiješanosti u ubistvo bivše premijerke Benazir Bhutto 27. decembra, i stavljeni su u preventivni pritvor.

Optužnice im je dostavila, samo nekoliko minuta ranije, ova specijalna sudska instanca u Rawalpindiju, koja se nalazi pod izuzetnim mjerama sigurnosti u velikom predgrađu Islamabada, gdje je s još 23 osobe ubijena Benazir Bhutto, izvještava AFP.

Sud je odmah odredio pritvor za Aitzaza Shaha, Hasnaina Gula, Abdula Rashida, Shera Zamana i Rafaqata i nalaze se u zatvoru visoke sigurnosti Adiala u Rawalpindiju, objasnio je zvaničnik ove sudske instance.

"Oni su optuženi da su umiješani u ubistvo Benazir Bhutto i u nekoliko drugih napada u Rawalpindiju, dodao je isti izvor.

Prošle sedmice je policija formalno optužila navodnog šefa Al-Qaide u Pakistanu Baitullaha Mehsuda, "komandanta" pakistanskih talibana, da je pokretač napada a petorica drugih su pripadnici njegove skupine, objavili su istražitelji.

Mehsud je demantirao da je umiješan u ovo ubistvo.