Novoformirana stranka
36

U Parlament Katalonije ušla i nova radikalna desnica: "Gdje vladaju muslimani, počinje barbarstvo"

V. K.
Silvia Orriols
Silvia Orriols
Katalonski regionalni izbori osim što su donijeli sa sobom pobjedu Socijalista te povratak Carlesa Puigdemonta na političku scenu Španije, doveli su i pojave nove stranke u parlamentu koja bi mogla u budućnosti izazvati veliku glavobolju.
Prema rezultatima izbora, dva mjesta u parlamentu Katalonije imat će i novoformirana Alianca Catalana koju predvodi gradonačelnica općine Ripoll Silvia Orriols.

Stranka koja je nastala 2020. godine kao rezultat nezadovoljstva aktuelnom katalonskom političkom scenom, polako se pretvara u ozbiljnu političku opciju, a ono što sve zabrinjava jeste sama ideologija njene predsjednice i ostalih članova koja se može opisati krajnje desničarskom.

"Orriols je dio ksenofobične političke struje, posebno prema migrantima iz Magreba. Ona je ranije upozorila na opasnosti od 'političko-religijske ideologije islama' te je govorila o tome da 'gdje su muslimani većina, prestaje civilizacija i počinje barbarstvo'", navode španski AS.

Također, Orriols je povezivala rast kriminala u Kataloniji s imigracijom te je naglasila kako smatra da Katalonija može savladati ovdašnje kriminalce, ali da to ne mora raditi u saradnji sa strancima.

Nekoliko političkih eksperata ovu političku opciju u Kataloniji okarakterisalo je kao regionalni Vox, tj. desničarsku partiju na političkoj sceni Španije.

"To je katalonski Vox jer s njima dijeli konzervativnu viziju po pitanju imigracije. Ipak, razlikuje se po razmišljanima o teritorijalnoj usklađenosti Katalonije unutar Španije budući da je Orriols čvrsti branilac pokreta za nezavisnost i jednostranog proglašenja nezavisnosti", objašnjava se u tekstu.