Svijet
0

U Pakistanu stranci nova meta napada

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Pakistanu su metom napada u subotu navečer na jedan restoran bili stranci, prvi put od 2002., što bi moglo predstavljati promjenu strategije islamističkih militanata uključenih u krvavu borbi protiv vlasti u Islamabadu.

Jedna turska državljanka, koja je radila za nevladinu organizaciju, ubijena je u eksploziji bombe na jedan talijanski restoran u centru glavnoga grada Pakistana, objavila je policija, javlja AFP.

Turski ministar vanjskih poslova osudio je u nedjelju ovaj napad, "u kojem je ubijena naša sugrađanka Sacide Endar Baskaya", kazao je.

Deset drugih stranaca je povrijeđeno, među kojima četiri Amerikanca, dva Japanca, te po jedan Kanađanin, Nijemac, Talijan i Britanac.

"Ovo je prvi napad od 2002. čija su meta bili stranci u Islamabadu, što pokazuje promjenu strategije islamističkih militanata", rekao je jedan od istražitelja napada. Pet-šest kilograma eksploziva upotrijebljeno je u napadu.

Pakistan se suočio s pojačanim islamističkim napadima otkako se njegov predsjednik Pervez Musharraf pridružio SAD-u u "ratu protiv terorizma" 2001., ali se 2007. smatra najkrvavijom godinom, u kojoj su islamisti bliski Al-Qaidi i talibanima preuzeli odgovornost za niz tragičnih napada.