Navodno ima i otetih
16

U napadu Hamasa od subote u Izraelu ubijeno više od deset Tajlanđana

S. Š.
Na granici Izraela i Pojasa Gaze mnogo je radnika iz drugih država koji tu obrađuju zemlju (Foto: EPA-EFE)
Na granici Izraela i Pojasa Gaze mnogo je radnika iz drugih država koji tu obrađuju zemlju (Foto: EPA-EFE)
Dvanaest Tajlanđana je ubijeno, a još 11 kidnapovano, a odgovornost za napad pripada palestinskoj militantnoj organizaciji Hamas, prenosi BBC.

Kako je saopćilo tajlandsko ministarstvo vanjskih poslova, još osam državljana Tajlanda je povrijeđeno u sukobima od subote. Prema riječima ministarstva, avioni zračnih snaga u pripravnosti su da odvezu svoje građane kući.

U Izraelu ima oko 30.000 Tajlanđana koji rade u poljoprivredi, mnogi u blizini granice Gaze. Nepal je saopćio da je ubijeno također 10 njegovih državljana.

Druge zemlje koje su prijavile da su građani ubijeni, oteti ili nestali u sukobima u Izraelu su SAD, Velika Britanija i Njemačka.

Tajlandski ministar rada Phiphat Ratchakitprakarn rekao je agenciji AFP da oko pet hiljada tajlandskih radnika radi u zoni u kojoj se vode borbe, ali da su ih izraelske snage počele premještati na sigurno. On je dodao da se za povratak kući prijavilo 1.099 radnika.

Radnici na farmi u Mivtahimu, gradu u blizini Pojasa Gaze, opisali su militante Hamasa koji su upali na njihovu farmu nakon što su rakete ispaljene u ranim jutarnjim satima u subotu.

"Hamasovi militanti su prvo ispalili raketu, a zatim su upali na našu farmu. Morao sam da pobjegnem i da se sakrijem u svojoj spavaćoj sobi", rekao je Udomporn Champahom za BBC.

Udomporna su kasnije spasili izraelski vojnici. Rekao je da se njegov kolega Tajlanđanin koji je tada bio s njim oporavlja od prostrijelne rane "velike kao čep od flaše" na njegovoj nozi.