Svijet
0

U motelu u Las Vegasu pronađen smrtonosni ricin

FENA
Preliminarni testovi paketa pronađenog u motelu u Las Vegasu pokazali su da sadrži otrov ricin, a sedam osoba primljeno je u bolnicu, izvijestile su u petak američke TV mreže.

Istražitelji ne vjeruju da je riječ o terorističkom napadu. "Ne čini se da je ovaj događaj povezan s terorizmom", rekao je u petak glasnogovornik FBI-a Richard Kolko u Washingtonu.

Policija je u četvrtak pozvana u motel Extendend Stay u Las Vegasu, nakon što je u jednoj od soba pronađen paket s hemikalijom, izvijestio je lokalni list Las Vegas Review-Journal na svojoj web stranici.

Dva preliminarna testa pokazala su da paket sadrži ricin u prahu, rekao je glasnogovornik policije u Las Vegasu Ramone Denby.

Rezultati daljnjih testova u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti očekuju se u petak tokom dana.

Muškarac koji je pronašao paket s ricinom i još tri zaposlenika motela odvedeni su u bolnicu zbog preventivnih razloga, bez simptoma trovanja, rekao je Denby.

Tri policajca koja su preuzela paket u motelu, također su primljeni u bolnicu bez simptoma trovanja, koji se obično pojavljuju 6-8 sati nakon izloženosti ricinu.

Policija je postavila oznake za zabrane približavanja motelu i izolirala sobu u kojoj je pronađen ricin.

U istragu su se uključili službenici ministarstva domovinske sigurnosti, FBI, zdravstvene vlasti Las Vegasa, ekipe za uklanjanje opasnih tvari a motel osiguravaju i pripadnici Nacionalne garde.

Ricin, koji može biti u prahu ili tabletama i topiv je u vodi, "koristi se kod istraživanja raka i nema drugu medicinsku upotrebu. Građanin koji nije uključen u ispitivanja ili prevenciju raka, ne bi mogao zakonito posjedovati ricin", rekao je policijski kapetan Joseph Lombardo na konferenciji za novinare u Las Vegasu, javila je Hina.

Ricin se dobiva kao ostatak procesa prerade ricinusa, i iznimno je smrtonosan. Količina od 500 mikrograma, koja stan na vrh pribadače, može usmrtiti odraslog čovjeka, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Vlasti Las Vegasa posljednji put su se bavile ricinom 2003. godine, kada je 60-godišnji Tomoo Okada, menadžer kockarnice i hemičar, izvršio samoubistvo ubrizgavši si smtronosni otvor, zbog čega su bila privremeno zatvorena dva odjela za hitni prijem u lokalnim bolnicama, piše Las Vegas Review-Journal.