Svijet
0

U lavinama u Afganistanu poginulo 56 osoba

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Broj poginulih u nizu lavina koje su zahvatile zabačena sela na sjeverozapadu Afganistana porastao je na 56, saopćile su u subotu lokalne vlasti.

Najteže je pogođeno selo Širin Nazem u kome živi više od 200 ljudi i koje je danima bilo izolovano zbog snijega. U oblasti Šekaj u kojoj se nalazi ovo selo pronađeno je oko 50 od 56 poginulih, izjavio je predstavnik vlade Abdul Maruf Raseh, a prenosi AFP.

Vlasti su u srijedu saopćile da je broj mrtvih 42, ali da se strahuje da ima još nastradalih.

"Od 56 poginulih, 18 su žene, a ostalo su muškarci i djeca", rekao je on.

Fondacija Aga Kan, Program UN za hranu i američka ambasada su poklonili hranu pogođenim porodicama. Neki dijelovi sjeverozapadnog Afganistana su još nepristupačni osim puta iz Tadžikistana ili helikopterom, što komplikuje spasilačke napore, prenosi Tanjug.

Ovo je bila najoštija zima u Afganistanu u posljednjih 15 godina, a proteklih sedmica, zbog hladnoće i snijega, umrle su desetine ljudi. Zbog lavina samo u provinciji Badakštan, na sjeverozapadu zemlje, poginulo je više od 90 ljudi. Hladnoća i nevrijeme su naročito pogodili djecu. U posljednja dva dana u zabačenim oblastima Badakštana umrlo je 35-oro djece, pošto su putevi bili neprohodni zbog snijega, a u izbjegličkim kampovima na periferiji Kabula umrlo je 24-oro djece, saopćile su vlasti.