Problem sa naoružanim grupama
0

U Latinskoj Americi ima najviše nasilja na svijetu

FENA
Latinska Amerika je regija s najviše nasilja na svijetu, otkriveno je u izvještaju koji je u četvrtak objavilo tajništvo Ženevske deklaracije o oružanom nasilju i razvoju, diplomatske inicijative pokrenute 2008. godine.

"Četvrtina svih nasilnih smrti događa se u samo 14 zemalja", navodi se u drugom izdanju dokumenta "Svjetsko breme oružanog nasilja", čije prvo izdanje ne raspolaže statističkim podacima po zemljama.

Šest zemalja se nalazi u Latinskoj Americi (Salvador, Honduras, Kolumbija, Venecuela, Gvatemalaj i Belize) u kojim pustoše naoružane grupe, često povezane s trgovinom droge, navodi se u izvještaju prezentiranom u četvrtak, u kojem statistički podaci datiraju iz 2009. godine.

Ovo dokazuje da "većina zemalja pogođenih nasilnim smrtima nisu u ratu", kazala je Keith Kreuse, profesor na Institutu za visoke međunarodne studije i razvoj u Ženevi, koji je sudjelovao u izradi dokumenta.

Salvador je zemlja s najviše nasilja na svijetu, s više od 60 mrtvih na 100.000 stanovnika. Između 2004. i 2009. godine ubijeno je više osoba u Salvadoru nego u Iraku, koji je druga zemlja na svijetu s najviše nasilja, a slijedi je Jamajka.

Prema izvještaju, 526.000 osoba umire nasilnom smrću svake godine u svijetu, a samo je 55.000 izgubilo život u okviru nekog sukoba ili zbog terorizma. Osim toga, oko 200.000 osoba izgubi život u zonama sukoba od posljedica indirektnih uzroka, kao što su pothranjenost i bolesti koje se mogu izbjeći.

Nema "velikih promjena u posljednje tri godine", kazala je Kreuse.

Ženevska deklaracija ima 110 potpisnika. Cilj ove diplomatske inicijative je da podrži države i civilno društvo u njihovim naporima da znatno smanje oružano nasilje do 2015. godine.

Narednog ponedjeljka i utorka u Ženevi će se održati ministarska konferencija koju saziva Švicarska i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) kako bi se analizirao ostvareni napredak i "utvrdili prioriteti".