Svijet
1

U Kongu deset osoba umrlo od ebole od početka augusta

Klix.ba
Najmanje deset osoba je umrlo od ebole u Demokratskoj Republici Kongo od početka augusta, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Na istoku ove zemlje je do ovog ponedjeljka umrlo 13 osoba, od kojih je kod dvije utvrđena ebola. Ministarstvo zdravlja udružilo je snage sa WHO, UNICEF-om, Ljekarima bez granica i Centrom za kontrolu bolesti i prevenciju, kako bi se izborili s ovim virusom. Pomoć im pružaju i države koje granične s Kongom.

Samo na području Isiroa zabilježeno je 12 slučajeva ebole, od čega je devet osoba umrlo u prethodna dva mjeseca. Među preminulim su i tri zdravstvena radnika.

I na zapadnoj granici Konga s Ugandom od jula je umrlo 16 osoba. Sumnja se da je virus ebole prenio odbjegli zatvorenik iz bolnice u Ugandi. No, Grefgory Harti, glasnogovornik WHO-a, je za CNN rekao da ne postoji veza između ovog bjekstva i situacije u Kongu.

"To su dvije različite vrste virusa, a postoji ih pet i šire se razmjenom tjelesnih tekućina", rekao je Harti.

Virus ebole je prvi put otkriven 1976. godine u Kongu. Simptomi su groznica, povraćanje, dijareja, bol u trbuhu, glabovolja, osip, crvene oči i povremena krvarenja iz tjelesnih otvora.