Broj smaknuća u svijetu raste
0

U Kini prošle godine pogubljeno 1.718 ljudi

Sarajevo-x.com
Broj smaknuća u svijetu 2008. godine se gotovo udvostručio, a Kina s dvije trećine počinjenih smaknuća ubjedljivo vodi na listi državnih pogubljenja, piše BBC.

Nakon godišnje analize Amnesty Internationala saznajemo da je tokom 2008. godine u svijetu pogubljeno 2.390 ljudi od kojih je 1.718 osoba pogubljeno u Kini.

Još 8.864 čovjeka osuđena su na smrt, dok je u 2007. godini taj broj iznosio 3.347 ljudi.

Pozitivno je jedino to, navodi se u izvještaju Amnesty Internationala, što od 59 država koje po zakonu dozvoljavaju izvršenje smrtne kazne nad zločincima, samo nekoliko njih to i prakticira.

Irene Kahn, generalna sekretarka Amnesty Internationala izjavila je da 'vješanju, kamenovanju i električnoj stolici nije mjesto u 21.stoljeću', te da je jedino dobro što sve manje zemalja poduzima drastične korake egzekucije zatvorenika.

Kao slijedeća pozitivna stvar koju su istakli jeste činjenica da su dvije zemlje, Argentina i Uzbekistan ukinule smrtne kazne u 2008. godini.

Najveći problem i dalje ostaje Kina u kojoj je u prošloj godini smrtonosnom injekcijom i strijeljanjem smaknuto 1.718 osoba, no pretpostavlja se da je bilo više pogubljenja s obzirom da vlasti u Pekingu nisu htjeli dati podatke o pogubljenjima.

Iza Kine, najviše je osoba pogubljeno u Iranu (346), Saudijskoj Arabiji (102), Pakistanu (36) i Iraku (34).