Pet pacijenata kritično
4

U Kini druga osoba umrla od zagonetnog virusa koji uzrokuje upalu pluća

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Druga osoba u Kini je umrla od novog zagonetnog virusa koji se manifestuje kao upala pluća. Zdravstvene vlasti su saopćile da je riječ o virusu koji pripada istoj grupi kao SARS i da se pojavio u centralnom dijelu države.
Šezdesetdevetogodišnji muškarac umro je u srijedu u Wuhanu, gdje je prošlog mjeseca bolest prvi put otkrivena, saopćila je općinska komisija za higijenu i za zdravlje na svojoj mrežnoj stranici.

Zdravstveno stanje pacijenta koji se razbolio 31. decembra pogoršalo se nakon pet dana, praćeno akutnom upalom srčanog mišića, nenormalnim radom bubrega i zatajenjem rada više organa, dodaju zdravstvene vlasti.

Kako piše BBC, istragom kineskih zdravstvenih vlasti utvrđeno je kako su neki pacijenti radili kao prodavači na veletržnici u Wuhanu, gdje se nude riba i plodovi mora. Tržnica je zatvorena 1. januara i naređeno je da se provedu dezinfekcija i analize.

Uz to su dva slučaja te bolesti otkrivena na Tajlandu i u Japanu, čije vlasti tvrde da su pacijenti prije hospitalizacije boravili u Wuhanu.

Prema najnovijim informacijama, najmanje je 41 bolesnik registrovan je u Kini, među kojima je pet u teškom stanju.

Ova upala pluća potiče strah od pojavljivanja veoma zaraznog virusa tipa SARS (teški akutni respiratorni sindrom) koji je 2002. i 2003. godine odnio oko 700 života u kontinentalnoj Kini i u Hong Kongu.