Fatah i Hamas
0

U Kairu će se sastati suparnički palestinski pokreti

FENA
Azzam al-Ahmad
Azzam al-Ahmad
Suparnički palestinski pokreti Fatah i Hamas sastat će se za nekoliko dana u Kairu da razgovaraju o formiranju vlade kako je predvidio sporazum o pomirenju, saopćile su u srijedu obje stranke.

"U telefonskom razgovoru s pomoćnikom šefa političkog ureda Hamasa Musom Abu Marzukom dogovorili smo se da u ponedjeljak pošaljemo u Kairo delegacije iz oba pokreta kako bi počeli razgovori o formiranju nove palestinske vlade u kojoj bi bile kompetentne i nezavisne osobe", izjavio je Azzam al-Ahmad, zvaničnik u Fatahu zadužen za ovo pitanje.

Ahmad je precizirao za agenciju AFP da se na sjednicama Fataha i Organizacije za oslobođenje Palestine održanim do srijede nije razgovaralo o imenima mogućih kandidata za premijera i ministre.

"Delegacije Hamasa i Fataha će otići u Egipat u subotu kako bi formirale novu vladu od kompetentnih osoba", izjavio je poslanik Hamasa u Gazi Salah Bardawil.

On je naglasio da će pitanja sigurnosti u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali ostati resor Hamasa i Palestinske vlasti do održavanja izbora koje treba da organizira nezavisna vlada u roku od godinu dana.