Svijet
0

U Italiji danas lokalni izbori: Test za vladu premijera Mattea Renzija

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Građani Italije danas izlaze na birališta kako bi izabrali nove gradonačelnike, a analitičari ocjenjuju da ti izbori predstavljaju test popularnosti premijera Mattea Renzija i da bi mogli da donesu veliki uspjeh za populistički Pokret pet zvijezda.

Samo u Torinu je kandidat Renzijeve Demokratske partije (PD) izraziti favorit, navodi agencija Reuters, dodajući da Renzi tvrdi da današnji izbori neće imati posljedice po njegovu koalicionu vladu.

Ukoliko, kako ukazuju ankete, nijedan kandidat ne osvoji više od 50 posto glasova, novi krug izbora za gradonačelnike italijanskih gradova, na kojima će učestvovati samo prvoplasirani i drugoplasirani, bit će održan 19. juna.

Oko 13 miliona ljudi, ili četvrtina odraslog stanovništva, ima pravo glasa na lokalnim izborima za gradonačelnike oko 1.300 italijanskih gradova, ali je pažnja usmjerena prvenstveno na najveće gradove - Rim, Milano, Napulj i Torino.

Prijestonica Rim daje šansu Pokretu pet zvijezda da ostvari korist od bijesa građana prema velikim strankama ljevice i desnice, koje su uključene u skandale oko korupcije.

Pokret pet zvjezda, na čelu s komičarem Pepeom Grilom, obraća se glasačima sa čitavog političkog spektra, uz jednostavni slogan: iskrenost.

Ta stranka obećava da će smanjiti plaće i privilegije političarima i organizovati referendum o tome da li Italija treba da ostane u eurozoni.

Glasačka mjesta su otvorena jutros u sedam sati, a bit će zatvorena u 23 sata, nakon čega će biti objavljeni preliminarni rezultati za najveće italijanske gradove.