Pooštreni stavovi
0

U Holandiji neće biti prostitutki mlađih od 21 godine

FENA
Holandska vlada namjerava povisiti na 21 godinu dobni minimum za prostitutke koji je do sada bio 18 godina, saopćilo je u četvrtak holandsko ministarstvo pravde.

Ministar pravde Ernst Hirsch Ballin poslao je ovaj prijedlog parlamentu uz zakon o pooštrenim mjerama vezanim za bordele i registraciju prostitutki, javio je Reuters.

U saopćenju ministarstva se ova odluka obrazlaže činjenicom da ljudi stari 21 godinu "donose mnogo bolje procjene o radu u prostituciji nego oni s 18 godina i mnogo su spremniji pregovarati i izboriti se s klijentima".

Prostitucija je u Holandiji legalizirana 2000. godine, ali otada su vlasti pooštrile svoj stav o toj vrsti posla u okviru borbe protiv organiziranog zločina.

Iz lokalnog sindikata prostitutki "De Rode Draad" ocijenjeno je da će ova mjera natjerati djevojke mlađe od 21 godinu da odu u ilegalne bordele.

Ministarstvo pravde smatra da će to spriječiti "strogom kontrolom" i kažnjavanjem ilegalne prostitucije i klijenata ilegalnih bordela.

Prema novom zakonu, mušterije ilegalnih prostitutki mogu platiti kaznu do 7.600 eura ili biti osuđeni na najviše šest mjeseci zatvora.

Vlasnici bordela koji nemaju dozvolu ili koji prekrše zakon mogu biti kažnjeni na plaćanje do 18.500 eura ili na zatvor do dvije godine.