Svijet
0

U Guantanamu će se nastaviti vojni procesi

FENA
Američki ministar pravde Michael Mukasey izjavio je u petak da će specijalni vojni sudovi nastaviti sa suđenjima zatvorenicima u Guantanamu unatoč odluci Vrhovnoga suda koja omogućava zatvorenicima da se mogu obratiti civilnim sudskim organima.

Vrhovni sud SAD-a objavio je u četvrtak da Ustav garantuje zatvorenicima Guantanama pravo da se obrate civilnom sudu, što je novi korak nazad za Bushovu administraciju.

Ova odluka se odnosi na oko 80 zatvorenika.

Međutim, prema Mukaseyu, koji je u petak prisustvovao sastanku ministara pravde G8 u Tokiju, sudski procesi će se i dalje održavati.

Za Mukaseya, odluka Vrhovnoga suda koncentrirana je na "procedure koje su Kongres i predsjednik izradili kako bi se neprijateljskim borcima omogućilo da ospore svoje zatočeništvo", ali ne na čisto vojne sudske procese.

Američka vojska drži ukupno oko 800 zatvorenika u američkoj vojnoj bazi Guantanamo, u okviru "rata protiv terorizma", pokrenutog nakon napada od 11. septembra 2001.

Kandidati na predsjedničkim izborima, republikanac John McCain, kao i njegov demokratski rival Barack Obama obećali su da će zatvoriti ovaj zatvor koji je predmet oštrih međunarodnih kritika.