Bizarni protest
60

U Grčkoj 5.000 ljudi protestvovalo protiv novih ličnih karti, misle da će im kontrolisati um

F. H.
Otprilike 5.000 osoba okupilo se u nedjelju u Solunu u Grčkoj kako bi izrazili svoje protivljenje skorom uvođenju novih ličnih iskaznica, prema lokalnoj policiji

Demonstranti su se, mašući grčkim zastavama i noseći transparente, okupili kod poznate gradske Bijele kule, smještene uz obalu.

Svoje nezadovoljstvo izrazili su sloganima, nacionalnom himnom i puštanjem govora pokojnog atenskog nadbiskupa Christodoulosa, koji je upozorio na protivnike grčkog naroda. Nakon okupljanja demonstranti su nastavili centrom grada prije nego što su se mirno razišli.

Nove mašinski čitljive kartice zamijenit će trenutne identifikacijske dokumente, sadržavati lične podatke kao što su ime, imena roditelja, adresa i visina. Jedini dodatni podatak, krvna grupa, nije obavezan.

Međutim, pojavile su se teorije zavjere oko novih ličnih iskaznica, a neki pojedinci tvrde da kartice posjeduju čipove koji vlastima omogućuju da prate gdje se vlasnici kartica nalaze ili čak kontroliraju njihov um.

Kao odgovor na takve zabrinutosti, premijer Kyriakos Mitsotakis, tijekom nedavnog sastanka kabineta, izrazio je frustraciju i pojasnio da karte neće uključivati nikakve čipove, kamere ili uređaje za slušanje. Vjerske veze prosvjednika predstavljale su dilemu za Grčku Crkvu, jer su neki biskupi aktivno podržali demonstracije. Atenski nadbiskup Ieronymos, koji nema gorljivu retoriku svog prethodnika, nadbiskupa Christodoulosa, izjavio je da će Sveti sinod Crkve sljedećih dana izdati saopćenje o ID-ima te savjetuje oprez i razboritost.

Sličan skup zakazan je za sljedeći vikend u glavnom gradu Ateni. Nove lične iskaznice, usklađene sa standardima na razini EU-a, postat će obvezne do kolovoza 2026.