Djelo Amerikanaca
0

U Gazu stižu prvi kamioni pomoći preko velikog mola od 320 miliona dolara

A. L.
Kamioni koji prevoze humanitarnu pomoć u Gazu počeli su da se kreću na obalu nakon što su stigli kroz plutajući mol koji je izgradila američka vojska, saopštila je Centralna komanda SAD (CENTCOM).

Pristanište je u četvrtak usidreno na plaži u Gazi i koristit će se za usmjeravanje pomoći iz raznih zemalja u opkoljeni pojas, dok su svi ostali granični prijelazi zatvoreni i unutra se odvija katastrofalna humanitarna situacija.

Sjedinjene Američke Države, koje su krajem aprila počele graditi pristanište vrijedno 320 miliona dolara, naglasile su da je to privremena mjera koja je "potpuno humanitarne prirode i uključivat će pomoć koju doniraju brojne zemlje i humanitarne organizacije".

Nijedna američka vojska nije izašla na obalu u Gazi, navodi se u saopštenju CENTCOM-a.

Pomoć prvo stiže iz inostranstva na Kipar, prije nego što se brodom doprimi na plutajuću platformu u blizini obale Gaze, a zatim se na kraju transportuje do plutajućeg pristaništa i ukrcava u kamione za distribuciju na kopnu.

Cilj je da se oko 500 tona humanitarne pomoći u Gazu dnevno doprema preko pristaništa, rekao je Brad Cooper, komandant Centralne komande američkih mornaričkih snaga, na brifingu za novinare u četvrtak. To znači oko 90 kamiona dnevno, a cilj je da se napravi do 150 kamiona dnevno.

Novi pomorski koridor dolazi u kritičnom trenutku – sa zatvaranjem granice Rafa u Gazi koja je zatvorena više od sedmicu dana, sprečavajući pomoć da prođe. Prijelaz Rafah bio je jedini između Gaze i Egipta – jer su sve ostale granične tačke u pojasu pod kontrolom Izraela.

Američki State Department je upozorio da je samo 50 kamiona humanitarne pomoći stiglo do Gaze u nedjelju, što je manje u odnosu na stotine dnevno prethodnih sedmica, dodajući da taj broj "nije ni približno dovoljan".