17 godina u bjekstvu
11

U Francuskoj uhapšen politički lider baskijske separatističke grupe ETA

Klix.ba
Josu Ternera (Foto: EPA-EFE)
Josu Ternera (Foto: EPA-EFE)
Politički vođa baskijske separatističke grupe ETA uhapšen je u francuskim Alpama nakon 17 godina provedenih u bjekstvu, javlja BBC.

Josu Ternera, čije je pravo ime Jose Antonio Urrutikoetxea, uhapšen je u Sallanchesu u zajedničkoj operaciji francuske i španske policije. On je optužen za nekoliko ubistava koja se pripisuju grupi ETA.

ETA je vodila nasilnu kampanju za baskijsku nezavisnost više od 40 godina, a prošle godine je saopćila da se gasi. Grupa je ubila više od 800 ljudi tokom svoje kampanje nasilja prije nego je objavila primirje 2011. godine.

Prema prvim informacijama, Ternera je teško bolestan, a španska policija je obavijestila francuske kolege da je krenuo u bolnicu, što je rezultiralo hapšenjem.

Španski tužioci tvrde da je Ternera umiješan u napad ispred baraka civilne garde u Zaragozi koji je izvršen u decembru 1987. godine korištenjem automobila bombe. Tada je poginulo 11 osoba uključujući petero djece. Od 1989. do 2000. godine je bio u francuskim i španskim zatvorima, a sada se očekuje da će biti smješten u zatvor u Francuskoj jer ga je u junu prošle godine francuski sud osudio na osam godina zatvora zbog vođenja terorističke grupe.

Španija će vjerovatno tražiti njegovo izručenje zbog napada u Zaragozi te navodne umiješanosti u druge zločine uključujući ubistvo menadžera Michelina Luisa Marije Herguete 1980. godine.

ETA je svoju nasilnu kampanju počela 1968. godine tokom diktature francuske vojske, a EU je smatra terorističkom organizacijom. Terneru su Sjedinjene Američke Države označile kao teroristu.

Ternera je u audiosnimku u maju 2018. godine saopćio da je ETA raspustila sve svoje strukture. On je izabran u baskijski regionalni parlament iako su španske vlasti vodile proces proiv njega. Španski Vrhovni sud mu je naredio da se pojavi pred sudijom u novembru 2002. godine, ali nikad nije došao. U jednom trenutku je bio izdan i međunarodni nalog za hapšenje, a Interpol ga je uvrstio među najtraženije bjegunce.

Posljednji put je Ternera viđen u javnosti u oktobru 2002. godine kada je razgovarao s novinarima zajedno sa saveznikom Arnaldom Otegijem u zgradi UN-a u Ženevi. Izvori iz španskog ministarstva vanjskih poslova su otkrili da je živio u blizini Saint-Gervais-les Bainsa, alpskog sela blizu Mont Blanca.