Svijet
3

U Francuskoj eksplozija u tvornici ArcelorMittal, nema žrtava

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Snažna eksplozija zbog požara u dimnjaku dogodila se u ArcelorMittal u Grande-Syntheu na sjeveruFrancuske, u blizini Dunkerqua, na sreću bez žrtava, saznaje se iz nekoliko izvora.

Detonacija, koja se dogodila malo prije 10 sati (08.00 po srednjoevropskom vremenu), čula se nekoliko kilometara u okolini i gusti crni dim je počeo da se uzdiže, prema fotoreporteru novinske agencije AFP.

"U jednom dimnjaku ima vatre, ali nema mrtvih ni povrijeđenih", rekao je AFP-u izvor blizak spasiocima.

Incident se dogodio u visokoj peći broj 4.

"Dogodila se eksplozija jutros u sektoru visoke peći.Po našem saznanju nema povrijeđenih", rekla je AFP-u glasnogovornica ArcelorMittal France-a.

"Ima nekoliko osoba koje su u šoku i one su zbrinute.Imamo dva prioriteta: prije svega sigurnost ljudi i zbog toga je mjesto nesreće odmah evakuirano. Zatim, kontrola požara i njegove trenutne posljedice i ekipe su fokusirane trenutno na tome", rekla je ona.

Dunkerque-Grande-Synthe ima 3.200 stalno zaposlenih i 250 privremenih, prema direkciji.

Lider u izradi specijalnog čelika za automobile i naftnu industriju, ArcelorMittal ima tri velike tvornice u Francuskoj: Dunkerque (na sjeveru), Hagondange (Moselle, na istoku) i Fos-sur Mer (Bouches-du-Rhone, na jugoistoku).