Raqqa
32

U bombardiranju koalicije pod američkim vodstvom u Siriji ubijeno 16 civila

FENA
Foto: Ilustracija (EPA)
Foto: Ilustracija (EPA)
Najmanje 16 civila ubijeno je u bombardiranju koalicije pod američkim vodstvom u blizini bastiona Islamske države u Siriji, Raqqe, saopćila je u srijedu posmatračka grupa.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila je da su među ubijenima žena i njenih petero djece, kao i tri bračna para.

"U koalicijskim udarima pogođena je Al-Baruda, selo petnaestak kilometara od grada Raqqe", izjavio je čelnik Opservatorije Rami Abdel Rahman.

"Većina ubijenih bile su izbjeglice iz istočnih dijelova pokrajine Homs", dodao je.

Sirijske demokratske snage (SDF), koje uživaju američku podršku, nalaze se samo tri kilometra od Raqqe, dok je njihov najbliži položaj istočno od grada.

Napad na Al-Barudu uslijedio je nakon što je Opservatorija izvjestila o najvišoj brojci ubijenih civila u koalicijskim napadima otkako je počela bombardovati Siriju 23. septembra 2014.

Između 23. aprila i 23. maja ove godine u koalicijskim zračnim udarima ubijeno je ukupno 225 civila u Siriji, saopćila je Opservatorija sa sjedištem u Britaniji.

U ovom je mjesecu američka vojska saopćila da je u koalicijskim zračnim udarima u Iraku i u Siriji "nenamjerno" ubijeno ukupno 352 civila od 2014.

Više od 320.000 ljudi je ubijeno i milioni su rasljeni otkako je sirijskii sukob izbio u martu 2011. godine, prenosi AFP.