Svijet
0

U Atini i Skoplju razmatra se Nimitzov prijedlog

FENA
Grčka vlada razmatra prijedlog koji je iznio specijalni izaslanik UN-a Matthew Nimitz za rješenje 15-godišnjeg spora sa Skopljem oko imena za Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju (FYROM), potvrdio je u srijedu glasnogovornik grčke vlade Theodoros Roussopoulos.

"Nimitzov tekst se razmatra u vladi, a vezano za sljedeću fazu pregovora koji će uzajamno (u Atini i Skoplju) biti složeni i teški", kazao je Roussopoulos, a prenijela grčka agencija ANA.

Istovremeno je grčka ministrica vanjskih poslova Dora Bakoyannis, nakon konsultacija sa članovima kabineta kojim je predsjedavao premijer Costas Karamanlis, kazala novinarima da su pregovori sada ušli u "suštinsku fazu" i dodala da će tokom dana Nimitzov prijedlog i grčku poziciju u pregovorima iznijeti čelnicima parlamentarnih stranak.

S druge strane, makedonski premijer Nikola Gruevski istaknuo je u srijedu kako njegova vlada razmatrala prijedlog izaslanika UN-a i priprema prijedloge za nastavak pregovora.

"U toku dana vlada će zauzeti stav, čuti pozicije političkih partija i sutra ili najkasnije u petak mi ćemo iznijeti naš stav", istakao je Gruevski dodajući da sve što je suprotno državnim i nacionalnim interesima Makedonija neće prihvatiti, javila je agencija MIA.

Makedonski premijer smatra da političari nemaju pravo odlučiti o budućem imenu države, već da građani Makedonije o tome treba da iznesu svoje mišljenje. Gruevski, međutim, nije želio spekulirati da li će biti organiziran referendum.

Nimitz je u utorak u Atini iznio glavnim pregovaračima Grčke i Makedonije, Adamantiosu Vasilakisu i Nikoli Dimitrovu, novi prijedlog svjetske organizacije za rješenje spora dviju zemalja u vezi s imenom.

Nakon sastanka Nimitz je rekao novinarima, ne otkrivajući šta je to predloženo iz UN-a, da prijedlog ne ispunjava u potpunosti zahtjeve nijedne strane, ali kako on misli da u cjelini predstavlja fer rješenje, odnosno prihvatljiv kompromis, prenijela je DPA.

Atina osporava naziv "Republika Makedonija" jer je to ime sjeverne grčke provincije, koja postoji još od antičkih vremena.