Svijet
12

U američkim zračnim napadima ubijeno stotine civila, nevladine grupe optužile vladu da krije podatke

Klix.ba
Američki dronovi i zračni napadi usmrtili su između 64 i 116 civila van ratne zone od 2009. godine, objavila je Bijela kuća. Ovi brojevi koji pokrivaju period od januara 2009. godine do decembra 2015. godine značajno su manji od onih koje su saopćile grupe za ljudska prava.

Neke grupe kažu da je na stotine civila ubijena tokom američkih napada. Davno obećani izvještaj objavljen je zajedno s izvršnom naredbom kako bi se povećala sigurnost civila.

Predsjednik SAD-a Barack Obama potpisao je izvršnu naredbu u kojoj traži od vlade da objavi svake godine broj ubijenih civila kao pokušaj da se unaprijedi transparentnost američkih vojnih operacija.

Direktiva koju bi novi predsjednik mogao otkazati, zahtjeva vladine izvještaje o zračnim napadima koji uključuju kredibilni izvještaj nevladinih grupa. Grupe za ljudska prava optužile su vladu SAD-a da skriva tačne brojeve civilnih žrtava u napadima dronom ili iz zraka.

Ured za istraživačko novinarstvo sa sjedištem u Londonu tvrdi da je između 492 i 1.100 civila ubijeno u napadima dronom u Pakistanu, Jemenu i Somaliji od 2002. godine. Svoj izvještaj napravili su na osnovu podataka lokalnih i međunarodnih novinara, nevladinih organizacija, vladinih dokumenata koji su procurili, sudskih papira i na osnovu svoje istrage.

Obamina administracija tvrdi da bi te brojke mogle pogrešne jer su podatke mogle dati terorističke organizacije i neprovjereni izvori.

U izvještaju američke vlade navedeno je kako je između 2.372 i 2.581 članova terorističke grupe ubijeno u 473 napada otkako je Obama preuzeo funkciju predsjednika.

U izvještaju nema podataka o civilima ubijenim tokom izvođenja vojnih operacija na zemlji.