Svijet
0

U američkim napadima u Iraku ubijena 22 pobunjenika

FENA
AP
AP
Najmanje 22 pobunjenika su ubijena kada je oko 10.000 američkih vojnika u utorak rano ujutro pokrenulo ofanzivu priotiv Al-Qaide u Iraku sjeveroistočno od Bagdada, saopćila je američka vojska.

Napadi, nazvani "Operacija oštri nož", desili su se u Bakubi, prijestolnici pokrajine Dijala, i sačinjavali su je zračni udari pod okriljem mraka, navodi vojska u saopćenju. Operacija je još u početnim fazama, saopćila je vojska, javio je AP.

U ponedjeljak su vojni zvaničnici saopćili da su američke i iračke snage pokrenule napade na bagdadske sjeverne i južne rubove kako bi ih očistili od sunitskih pobunjenika, boraca al-Qaide i šiitskih milicija koje su pobjegle iz iračke prijestonice i pokrajine Anbar tokom četveromjesečne sigurnosne operacije.

Vodeći američki vojni zvaničnik izjavio je da su američke snage iskoristile prednost dolaska zadnje brigade od oko 30.000 dodatnih američkih vojnika kako bi pokrenule koncentrirane napade.

"Ulazimo u područja koja su utočišta al-Qaide i ostalih ekstremista kako bi ih zarobili i iskorijenili, kako bi očistili ta područja i istinski porazili al-Qaidu. Ta su područja u pojasima oko Bagdada, a neki su dijelovi u pokrajini Anbar i posebno pokrajini Dijala", izjavio je visoki zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da govori o operaciji.