UN
0

U Afganistanu prošle godine ubijeno 2.400 civila

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ujedinjeni narodi (UN) saopćili su da je u prošloj godini u Afganistanu stradalo 2.400 civila, najveći broj njih još od početka američke invazije na tu zemlju 2001. godine.

Istovremeno je broj ubistava civila koje su počinile strane i vladine vojne snage protekle godine bio u padu, dok je broj ubistava koje su počinili pobunjenici porastao čak za 40 posto, prenosi u srijedu Reuters.

Dvije trećine civila ubijeno je u napadima pobunjenika, dok su za pogibiju oko 600 ljudi, odnosno četvrtinu ukupnog broja nastradalog civilnog stanovništva, odgovorne strane ili domaće trupe.

  • Preostalih osam posto od ukupnog broja smrti civila, ne mogu se pripisati ni jednoj ni drugoj strani, dodaje se u saopćenju Odjeljenja Misije UN-a u Afganistanu za zaštitu ljudskih prava.

Smanjenje broja ubistava civila u Afganistanu jedno je od glavnih prioriteta koje je postavio glavnokomandujući NATO i američkih snaga, general Stanley McChrystal. I pored toga, broj civilnih pogibija je prošle godine povećan za 14 posto u odnosu na 2008. godinu.

Najveći broj civila koje su ubile zapadne snage, njih 60 posto, stradao je u vazdušnim udarima na položaje pobunjenika.