U toku potraga
28

U Afganistanu pao avion koji je letio za Moskvu, u njemu bilo šest putnika

S. Š.
Fotografija je ilustrativnog karaktera, ne prikazuje avion o kom se govori u tekstu (Foto: EPA-EFE)
Fotografija je ilustrativnog karaktera, ne prikazuje avion o kom se govori u tekstu (Foto: EPA-EFE)
Ruske vazduhoplovne snage saopćile su danas da je avion ruske registracije sa šest osoba za koje se pretpostavlja da je bilo u njemu nestao s radarskih ekrana iznad Afganistana prethodne noći, nakon što je lokalna afganistanska policija saopćila da je primila izvještaje o padu.

Postojali su različiti izvještaji o porijeklu aviona, a ruske vazduhoplovne snage su rekle da je riječ o čarter ambulantnom vozilu registrovanom u Rusiji koji je putovao iz Indije preko Uzbekistana u Moskvu.

Dvojica ruskih državljana bili su putnici na čarter letu za Moskvu koji je nestao iznad Afganistana, objavila je u nedjelju ruska državna novinska agencija TASS, pozivajući se na izvor "iz operativnih službi".

Policija na sjeveru Afganistana primila je izvještaje o padu aviona u provinciji Badakshan, rekao je u nedjelju portparol pokrajinske policije.

Zabihulah Amiri, glasnogovornik pokrajinske vlade Badakshana, rekao je za Reuters da je tim poslat na mjesto nesreće, ali da je to udaljeno područje više od 200 kilometara od glavnog grada provincije Fajzabad i da će timu trebati 12 sati dostići.

Indijska uprava civilnog vazduhoplovstva saopćila je da avionska nesreća nije bila redovni komercijalni let ili indijski čarter avion i da se "očekuje više detalja".

Ruski istražitelji rekli su u nedjelju da su pokrenuli krivičnu istragu kako bi utvrdili da li je bilo kršenja sigurnosnih pravila.