Svijet
125

Twitteraši šokirani novom naslovnicom Charlie Hebdoa koja prikazuje žrtve zemljotresa u Italiji

Klix.ba
Najnovija Charlie Hebdo karikatura žrtve zemljotresa u Italiji prikazuje kao jela od tjestenine.

Charlie Hebdo je u jednom periodu bio simbol za slobodu izražavanja vlastitog mišljenja i slobodu medija.

Nakon terorističkog napada na satirični magazin u januaru 2015. godine kada je ubijeno 12 novinara, slogan "Je suis Charlie" proširio se na čitav svijet kao simbol solidarnosti i podrške.

Iako je magazin u dosta navrata bio provokativan, a prema mišljenju mnogih i uvredljiv, karikatura na kojoj su naslikali poslanika Muhameda, što se u islamu smatra zabranjenim, dovela je do toga stravičnog terorističkog napada.

No samo 18 mjeseci nakon toga, Charlie Hebdo se vraća sa svojim provokativnim naslovnicama i počinje testirati one koji su im izrazili povjerenje, piše Washington Post.

Najnovije izdanje magazina Charlie Hebdo donosi naslovnicu koja tematizira razorni zemljotres koji je pogodio Italiju prošle sedmice, a u kojem je poginulo skoro 250 ljudi. Na naslovnici Charlie Hebdo magazina nalaze se ljudi jedni na drugima uz komentar "lazanje", dok iznad drugih, prekriveni krvlju piše "sos od paradajza".

Mnogi korisnici društvenih mreža izrazili su kritike, nazivajući naslovnicu odvratnom, poručivši im kako se trebaju sramiti.