Nova žalba
3

Tužitelji traže strožiju kaznu za Oscara Pistoriusa

Klix.ba
Oscar Pistorius (Foto: EPA-EFE)
Oscar Pistorius (Foto: EPA-EFE)
Južnoafrički tužitelji su uputili žalbu tražeći dužu kaznu za olimpijskog atletičara Oscara Pistoriusa, koji je ubio svoju djevojku Reevu Steenkamp.

Tužitelji su na Vrhovnom sudu za žalbe rekli da je šestogodišnja zatvorska kazna "šokantno blaga" te da Pistorius treba provesti 15 godina iza rešetaka.

Odbrana tvrdi da je prvobitna presuda pravedna.

Pistorius je na sudu tvrdio da je ubio Reevu na Valentinovo 2013. godine jer je mislio da se radi o provalniku. Ubistvo se dogodilo u njegovom domu u blizini Pretorije.

Sud ga je osudio na šest godina zatvora navodeći da su olakšavajuće okolnosti poput rehabilitacije i kajanja nadmašile otežavajuće faktore među kojima je i činjenica da nije ispalio hitac upozorenja.

Ipak, tužiteljica Andrea Johnson tvrdi da kazna ne odgovara težini zločina.

Tridesetogodišnji Pistorius je trenutno u zatvoru u Pretoriji. Prvobitno je osuđen na pet godina 2014. godine, no, u drugom procesu godinu dana kasnije je proglašen krivim za ubistvo. Djevojku je pogodio četiri puta kroz zaključana vrata toaleta u februaru 2013. godine.

Prethodno je šestostruki osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama ušao u historiju nakon što je postao prvi sprinter amputirac koji je učestvovao na Olimpijadi. Dogodilo se to 2012. godine u Londonu, kada je trčao pomoću proteza od karbonskih vlakana.