Svijet
1.4k

UŽIVO / Državni udar u Turskoj: Pobunjeni dio vojske savladan, ubijeno najmanje 17 policajaca

Piše: N. N.
Turski i svjetski mediji javljaju da je turska vojska večeras blokirala strateške tačke u Istanbulu i Ankari i da se radi o državnom udaru. Civilne vlasti tvrde da se radi o pobuni dijela vojske, a predsjednik Erdogan pozvao je narod na ulice. Nakon trosatne drame pobunjeni dio vojske je savldan, a snage odane civilnim vlastima preuzele su kontrolu.

01:35 Vojska je poptuno savladana i povlači se sa ulica. Dio vojnika je uhapsila policija, a na snimcima se mogu vidjeti vojnici koji su zagrljeni sa građanima. Mostovi su deblokirani kao i aerodromi. CNN javlja da je situacija potpuno konfuzna i da nije jasno ko je izveo državni udar.

01:30 - Vojni avioni kruže iznad Ankare u namjeri da neutrališu pobunjeničke helikoptere.

01:15 - Najmanje 17 policajaca je ubijeno u sukobima sa vojskom koja je izvela državni udar. Prema posljendjim informacijama, policija polako preuzima kontrolu.

01:03 - Sve više građana izlazi na ulice, a na društvenim mrežama mogu se vidjeti fotografije građana koji pomažu policiji da uhapsi vojnike. Također, mediji navode da je avion koji je lojalan vladi oborio jedan helikopter koji pripada pobunjenom dijelu vojske.

0:57 - Vojska je pucala na okupljene građane na jednom od istanbulskih mostova.

00:36 - Na ulicama se čuje pucnjava i prema medijskim izvještajima vojska puca na okupljene građane. Na snimcima se vide ranjeni, ali još uvijek nema potvrde o žrtvama.

00:28- Građani izlaze na ulice i suprotstavljaju se vojsci. Na snimku koji je objavio list Yeni Shafak vide se građani kako se penju na tenk. Na snimcima CNN-a vide se građani koji prilaze vojnicima i okružuju ih. Prema dosadašnjim informacijama, vojska nije pucala na građane.

00:20 - Na ulicama se skupljaju građani koji daju podršku vladi i civilnim vlastima. Prema izvještajima medija, čuje se žestoka pucnjava u blizini sjedišta nacionalne televizije TRT.

00:17 - Erdogan kao i drugi zvaničnici za državni udar su optužili Fethullaha Gulena, imama koji živi u SAD i s kojim je Erdogan bio saveznik sve do 2014.

00:13 - Sa ulica Istanbula i Ankare čuju se pucnjevi, ali još uvijek nema podataka o bilo kakvim žrtvama. Građani se okupljaju na trgovima i ispred aerodroma, a nije jasno da li vojska puca na njih ili se radi o obračunu vojske i policije.

00:00 - Ovo je četvrti državni udar turske vojske u zadnjih 65 godina. Posljednji put vojska je intervenisala 1997. godine, ali tada bez izlaska na ulice. Posljednji klasični državni udar zabilježen je 1980.

23:57 - Avion Turskih Airlinesa iz Sarajeva sletio na aerodrom u Istanbulu, putnici još uvijek u avionu.

23:35- Nažalost, na ulicama se čuje pucnajava, a građani bježe.

23:31 - Erdogan se putem privatne televizije obratio naciji. Pozvao je građane da izađu na ulice. Njegova lokacija nije poznata, a sniman je smartphoneom što ukazuje da se negdje krije. U međuvremenu, mediji javljaju da se u blizini predsjedničke palate u Ankari čuje žestoka pucnjava.

23:25 - Bijela kuća je saopćila je Obama informisan o razvoju događaja u Turskoj te da će biti redovno obavjšetavan o novim događajima. Ambasade SAD-a i Francuske savjetuju svojim državljanima da ostanu u zatvorenom prostoru i da se ako su u prilici jave rodbini.

23:10 - Snimci koji stižu iz Turske pokazuju vojsku, vojna vozila i tenkove na ulicama. Ulice i mostovi su blokirani, kao i aerodrom. Iznad Istanbula i Ankare kruže helikopteri, a primijećeni su i borbeni avioni. Iz helikoptera je otvorena vatra, a turski mediji javljaju da je meta bilo sjedište turske obavještajne agencije MIT.

23:05 Izvor blizak Erdoganu rekao je da je predsjednik na sigurnom i da će se uskoro obratiti javnosti. Prema državnoj agenciji Anadoliji, ministri u vladi Binali Yildirima nisu uhapšeni, osudili su pokušaj pobune te rekli da će sve biti učinjeno da se pobuna zaustavi a vojnici kazne.

22:53 - CNN navodi da se Erdogan nalazi na odmoru u Bodrumu, a turski mediji da u cijeloj situaciji nije jasna njegova uloga i status. U međuvremenu, građani Turske masovno podižu novac sa bankomata te lire mjenjauju za stranu valutu.

22:49 Hulusi Akara, šefa turske vojske, uhapsila je vojska, navode mediji. Istanbulski aerodrom je zatvoren, a turski mediji navode da se čuje povremena pucnjava u blizini sjedišta specijalne policije.

22:45 - Pristup internetu i društvenim mrežama je blokiran, a državna televizija je ugašena, navode mediji.

22:43 - Turski mediji javljaju da je vojska saopćila kako je predsjednik Erdogan "van zemlje na odmoru".

22:37 - Blago rečeno u Turskoj je trenutačno haotična situacija. Vladini zvaničnici tvrde da je samo dio vojske pokušao izvesti državni udar, dok je vojska saopćila da je preuzela punu kontrolu te da su "zadržani" civilni dužnosnici. Istovremeno, civilne vlasti pozivaju narod na ulice. JOš uvijek se ne zna gdje je predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

22:35 - Prema navodima Reutersa, turska vojska je zvanično potvrdila da je preuzela vlast i zbacila vladu premijera Yildirima.

22:30 - Prema dostupnim informacijama, državni udar je izveo dio vojske. Premijer Yildirim je izjavio da sigurnosne snage poduzimaju akciju te da vlada koju je izabrao narod ne može biti zbačena.

22:25 - Turski mediji navode da je vojni helikopter otvorio vatru u dijelu Ankare gdje je smještena turska obavještajna agencija (MIT). Također, mediji navode da su tenkovi primjećeni i u blizini aerodroma u većim gradovima.

BBC navodi da su blikirani mostovu u Istanbulu, a Al Jazeera prenosi izjavu premijera Binali Yildirima da je vojska djelovala bez odobrenja civilnih vlasti.

Mediji javljaju i da su viđeni vojni avioni u niskom letu iznad Ankare i drugih turskih gradova.

Vojska stanovništvu govori da ostanu mirni, da je na snazi policijski sat i da se raziđu sa ulica.

Turski list Hurriyet prenosi izjavu premijera Yildirima da se Turska suočava sa ustankom dijela vojske, ali da se cijela situacija ne može nazvati državnim udarom.

"U pitanju je pobuna prema demokratiji i volji građana. To nećemo dozvoliti. Nećemo odstupiti od demokratije. Oni koji pokušavaju ovakvo nešto će sigurno platiti", kazao je Yildirim.